Rozwiń menu
Wyszukaj
Grupa Kapitałowa Grupa Azoty
Wybierz spółkę
Oświadczenie Grupy Azoty S.A. w związku z informacją o wszczęciu śledztwa przez Prokuraturę Okręgową w Lublinie
29.06.2023
Oświadczenie Grupy Azoty S.A. w związku z informacją o wszczęciu śledztwa przez Prokuraturę Okręgową w Lublinie

W związku z informacją o wszczęciu śledztwa przez Prokuraturę Okręgową w Lublinie, Grupa Azoty S.A. podejmuje wszelkie działania, do których jest zobligowana. Podkreślić należy, że decyzje zarządu i kadry zarządzającej dotyczące ograniczania produkcji były wynikiem rekordowych wzrostów cen surowców i były odpowiedzią na bieżącą sytuację podażowo-popytową na poszczególnych rynkach w 2022 i 2023 roku.

Podejmowane decyzje zminimalizowały straty wynikające z konieczności ponoszenia wysokich kosztów zmiennych, przede wszystkim surowcowych, przy jednoczesnym znaczącym ograniczeniu popytu na rynku europejskim. Ówczesna sytuacja na rynku surowcowym – głównie rynku gazu ziemnego – determinująca rentowność prowadzonej produkcji, była wyjątkowa, całkowicie niezależna od Spółki i nie była możliwa do przewidzenia.

Decyzje w zakresie aktualnych poziomów produkcji podejmowane były i nadal są w ścisłym powiązaniu z warunkami rynkowymi, z którymi mierzą się również inni uczestnicy rynku europejskiego, którzy w przywoływanym okresie również ograniczali lub wyłączali produkcję.

Ograniczenia produkcji miały charakter okresowy, były pochodną agresji zbrojnej Rosji na Ukrainę i jej następstwami oraz znaczącego importu tańszych produktów spoza UE, których wytworzenie nie obejmuje wysokich kosztów polityki klimatycznej obowiązującej w Unii Europejskiej, a także często są produkowane przy wykorzystaniu surowców pochodzących z krajów objętych sankcjami.

Wszystkie działania podejmowane przez zarząd Grupy Azoty S.A., jak również zarząd Grupy Azoty Puławy mają na celu optymalizację procesów produkcyjnych i poprawę sytuacji biznesowej w aktualnym otoczeniu rynkowym.

Zastosowania
Pełna oferta